RUT SENSE HAC

(Columna, 2018)
Premi Carlemany per al Foment de la Lectura 2017
Finalista del Premi Menjallibres 2019-2020
Novel·la: juvenil
Estil literari: narrativa
Llengua: català
Etiquetes: adolescència, càncer infantil, amistat, amor, família
Recomanat per a: educació secundària

La Rut, una noia de setze anys d’una ciutat mitjana, comença els seus estudis artístics en un nou institut força allunyat del seu barri. L’envolten un nou grup d’amigues, un amor que truca a la porta i un profund secret que arrossega des dels quatre anys i que mai no ha mostrat fora de les parets de casa seva: una llarga cicatriu i una cintura massa estreta li recorden cada dia, des del mirall, que li falta una part de si mateixa, un bon tros de Rut que un càncer es va emportar fa temps. La vergonya a mostrar el seu cos i la por al retorn de la malaltia l’assetgen, però la Rut aprendrà a mirar-los tots dos als ulls i plantar-los cara.

«Una autora que escriu meravellosament bé. Un llibre magnífic.»

Anna Guitart, Els Matins.

«La Muriel retrata amb veritable mestria l’experiència emocional tan traumàtica que suposa per a un infant, conviure amb una malaltia com el càncer. Un llibre que s’ha de llegir, per tot el que narra, per tot el que convida a reflexionar i per tot el que et fa sentir. Bravo, Muriel, ho has tornat a fer!»

Sílvia Cantos, Us recomano.

«Villanueva ha sabut palpar amb molta delicadesa les cicatrius d’aquesta dona i traslladar-les a la pell de seva Rut. […] Flueix com l’aigua fins al final, es deté en els racons de la inquietud, en els interrogants i en la intimitat.»

Núria Albesa, La Vanguàrdia.

«Muriel Villanueva ha aconseguit allunyar-se de les novel·les romàntiques juvenils en les que els protagonistes pateixen com mai un amor impossible i determinat fatalment. Ha creat una història amb un rerefons que pesa en els personatges però ha aconseguit envoltar-la de positivisme, d’esperança i de llum, malgrat la malaltia.»

Marta Gil, Nosaltres Llegim.

«Rut sense hac és un llibre amable, atractiu i que no pots deixar de llegir. Amb uns personatges ben definits i una història que atrapa. Muriel Vilanueva aconsegueix fer d’aquest llibre la introducció a la lectura que molts desitgen.»

Álvaro Muñoz, Llegir en cas d’incendi.

Premsa

ENTREVISTA

amb Xavi Aliaga a

El Temps.

Punxa aquí.

REPORTATGE

de Ignasi Gayà a

Telenotícies de TV3.

Punxa aquí.

ENTREVISTA

amb Esteve Plantada a

Nació Digital.

Punxa aquí.

ENTREVISTA

amb Sílvia Cantos a

Ràdio Vilassar i Ràdio Argentona.

Punxa aquí.

REPORTATGE

de Núria Juanico a

Ara Llegim.

Punxa aquí.

Què diuen els lectors

«Ha estat tot un plaer! Escrius molt bé i domines a la perfecció, brodes els registres i transmets les emocions de forma directa i pura.»

Dolors Millat.

«No tinc paraules per descriure l’allau de sentiments que Rut Sense Hac m’ha provocat mentre el llegia. Gràcies per tanta sensibilitat.»

Natàlia Ramos.

«No he pogut parar fins acabar-la! És increïble com narres la història, com m’has fet empatitzar amb cada un dels personatges. La manera en què tractes els sentiments, tots tan ben triats!»

Mar Font.

«Com agraeixo una novel·la juvenil que parla de l’amor sense arrossegar els tòpics ultra dolents que prediquen les que s’etiqueten de “novel·la romàntica d’adolescents”. Punyent i fresca. I escrita amb una riquesa literària plegada d’emocions que no et passen desapercebudes. La meva iaia se l’ha llegit i només volia que no s’acabés. S’ha llegit el capítol final tres vegades. L’he trobat magnífic!, m’ha dit. I que li busqui novel·les com aquesta perquè se li passa el temps volant! Se l’ha polit amb dos dies!»

Mònica Farré.