LA GATERA

(Amsterdam, Ara Llibres, 2012 – Navona Editorial, 2018)
Premi J.M. Casero 2011
Premi Llança de Sant Jordi 2012
Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2013
Novel·la: adulta
Estil literari: narrativa
Llengua: català, castellà
Gènere: nouvelle, novel·la psicològica, autoficció

La Raquel hereta dos pisos simètrics. L’un dóna al carrer i l’altre a un pati interior, des d’on s’escola un gat taronja. Obrir una gatera en el mur que separa els dos habitatges esdevindrà un camí intrigant cap a la seva identitat.

La gatera és una novel·la escrita des del llindar: un forat obert en una paret que connecta dos món sense intersecció aparent. La realitat i la ficció, la vida i la mort, la masculinitat i la feminitat es troben en la línia en què l’autora, els personatges, i qui sap si el lector, s’emmirallen.

Una història intensa i commovedora sobre una noia jove que decideix refer la seva vida després d’un incident traumàtic. Instal·lada en un antic pis senyorial que acaba d’heretar, la Raquel es comença a relacionar amb els seus nous veïns, alhora que reinicia una nova vida a la ciutat. Al llarg d’un any – d’agost a agost – les amistats amb el Ricard, company de la universitat, i l’Arnau, el nét de la veïna del cinquè, així com la construcció d’una peculiar gatera que comunicarà el pis de la Raquel amb el del seu veí, aniran omplint el dolorós buit del seu passat amb noves esperances i una nova mirada al futur.

Una novel·la curta farcida de sensibilitat i de petites dosis de poesia. Una història que, després d’haver-la llegit, difícilment s’oblida.

Visita la traducció al castellà.

«Muriel Villanueva no s’estrena, ni té tanta innocència literària com ens vol fer creure la seva Raquel. En tres novel·les anteriors ha explorat de tot, sempre amb l’agudesa de les veus singulars.»

Isidre Grau.

«Un prodigi de seducció i precisió narrativa. L’únic que sap greu és acabar-ne la lectura.»

Sebastià Alzamora.

«Una història captivadora i molt sexy, una cruïlla genètica entre la frescor i la desvergonya de Holden Caulfield i les atmosferes pertorbadores i alhora minuciosament detallistes de Murakami.»

Mercedes Abad.

«Una novel·la fantàstica que ha deixat bocabadats tots els membres del jurat.»

Guillem Terribas, Llibreria 22, Premio J. M. Casero.

Premsa

ENTREVISTA

amb Ada Castells a

El Punt Avui.

Punxa aquí.

ENTREVISTA

amb Rosa de Diego a

Ràdio 4.

Punxa aquí.

ENTREVISTA

amb Jordi Llavina

La Xarxa TV.

Punxa aquí.

RECOMANACIÓ

amb Óscar López a

La 2.

Punxa aquí.

REPORTATGE

a Nius, La Xarxa TV.

Punxa aquí.

REPORTATGE

amb Xavi Sarrià a

AELC

Punxa aquí.