EL PARÈNTESI ESQUERRE

(Males Herbes, 2016)
Il·lustrat per: Aitana Carrasco
Novel·la: adulta
Estil literari: narrativa
Llengua: català, anglès
Gènere: nouvelle, novel·la psicológica, autoficció

La narradora d’aquesta història arriba en tren a una platja amb una nena de mesos a coll. Es disposa a passar unes setmanes en una de les casetes arran de sorra. El seu home acaba de morir i ella necessita obrir un parèntesi: oblidar alguna cosa, descobrir-ne alguna altra. Tanmateix, l’aparició d’una estrella de mar precedeix una sèrie de fets inquietants i, mentre la protagonista s’esquerda, ens submergim en el territori incert de l’al·legoria.

Amb un estil vivaç i directe i amb una força poètica aclaparadora, Muriel Villanueva ens guia pel viatge quotidià i alhora fantàstic d’una dona a la recerca de la pròpia maduresa.

Visita la traducció a l’anglès.

«Molt poètic i al·legòric. Una atmosfera molt especial.»

Anna Guitart, Tria 33.

«Una novel·la curta de calfred intens, de deixar-se anar amb cada oració, d’escriptura depurada i amb un univers que conté dolor i dubtes, amb la fantasia aclaparadora de la realitat més crua.»

Esteve Plantada, Nació Digital.

«Autoficció com la d’El parèntesi esquerre de Muriel Villanueva, sí. Valenta, lliure i que sacseja. Bravo, Muriel!»

Tina Vallès, escriptora.

«La Muriel Villanueva ha tornat a parir un llibre que és un cop de puny. La seua veu comença a ser inconfusible al meu cap. L’enhorabona!»

Yannick Garcia, escriptor i traductor.

«La prosa d’El parèntesi esquerre és tensa i balsàmica, contundent i poètica, amiga de les metàfores sense perdre’s en digressions. No hi ha gaires capes que distreguin l’essència d’aquesta autoficció, en què algunes ferides es tanquen però deixen cicatrius.»

Núria Juanico, Núvol.

«Una novel·la breu, alhora que redona i commovedora, nodrida de l’estil cada vegada més identificable de l’autora i d’una gestió fascinant dels elements al·legòrics i fantàstics. Un món. O, més aviat, tot un univers, el de l’escriptora, polisèmic i suggeridor.»

Xavi Aliaga.

«Villanueva se’ns presenta com una autora madura que sap on va, que sap perfectament què fa quan escriu.»

Marina Porras, Ara Llegim.

«Esquiva estereotips i models culturals sobre l’experiència i la identitat; assaja nous llenguatges.»

Anna M. Gil, Cultura/s, La Vanguardia.

Premsa

CONVERSA

amb Júlia Bacardit a

La Calders per a Núvols.

Punxa aquí.

REPORTATGE

de Virgínia Martí al

Telenotícies de TV3.

Punxa aquí.

REPORTATGE

de Víctor Garcia Tur al

Tria33.

Punxa aquí.

Què diuen els lectors

«No sé a què espereu per llegir El parèntesi esquerre de na Muriel Villanueva.»

Jordi Cadellans, actor i escriptor.

«120 pàg esplèndides i imperdibles.»

Lali Ribera, poetessa.

«He llegit mentre caminava, mentre la caixera passava els iogurts i l’hummus i em deia quant valia, mentre treia la targeta per pagar una quantitat inferior a tres euros, mentre pujava i baixava escales, mentre creuava la plaça Osca, mentre guardava el que havia comprat a la nevera. I ja no l’he deixat fins a acabar-lo. És bonic, puc dir-ne. […] Us garanteixo que aquí hi ha poesia de la bona, que us farà posar la pell de gallina, que sentireu les llàgrimes que es preparen, que esbossareu somriures de complicitat.»

Gerard de Josep, periodista.

«Vaig començar un diumenge a primera hora de la tarda i a la nit ja l’havia acabat. No em vaig poder aixecar del sofà. El ritme de la seva prosa em van atrapar completament i segurament hauria trigat menys a acabar-lo si no fos perquè a cada dues o tres pàgines havia d’aturar-me i rellegir el fragment per tornar-lo a assaborir. Sabeu de què parlo, oi? Quan et sents completament identificada amb la història i saps que les reflexions que estàs llegint et serviran en un moment o altre i necessites subratllar-les. La protagonista parla sobre la maduresa, les relacions de parella i la descoberta d’una mateixa. Reflexions que s’intercalen amb una història inquietant, visceral i poètica. S’ha convertit, sens dubte, amb un dels nostres llibres de capçalera.»

Elisenda Solsona, escriptora.

«Muriel sempre m’obliga a llegir poesia, encara que escrigui novel·les.»

Javi Agudo.