La gatera

(Amsterdam, Ara Llibres, 2012 – Navona Editorial, 2018)

Premi J.M. Casero 2011, Llança de Sant Jordi 2012

i Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2013

La Raquel hereta dos pisos simètrics. L’un dóna al carrer i l’altre a un pati interior, des d’on s’escola un gat taronja. Obrir una gatera en el mur que separa els dos habitatges esdevindrà un camí intrigant cap a la seva identitat.

La gatera és una novel·la escrita des del llindar: un forat obert en una paret que connecta dos món sense intersecció aparent. La realitat i la ficció, la vida i la mort, la masculinitat i la feminitat es troben en la línia en què l’autora, els personatges, i qui sap si el lector, s’emmirallen.

Una història intensa i commovedora sobre una noia jove que decideix refer la seva vida després d’un incident traumàtic. Instal·lada en un antic pis senyorial que acaba d’heretar, la Raquel es comença a relacionar amb els seus nous veïns, alhora que reinicia una nova vida a la ciutat. Al llarg d’un any – d’agost a agost – les amistats amb el Ricard, company de la universitat, i l’Arnau, el nét de la veïna del cinquè, així com la construcció d’una peculiar gatera que comunicarà el pis de la Raquel amb el del seu veí, aniran omplint el dolorós buit del seu passat amb noves esperances i una nova mirada al futur.

Una novel·la curta farcida de sensibilitat i de petites dosis de poesia. Una història que, després d’haver-la llegit, difícilment s’oblida.

*

Cuando Raquel hereda dos pisos simétricos en la ciudad, un dolor antiguo se despierta y abre un proceso íntimo hasta entonces bloqueado. La aparición de un gato en el patio de luces y la obsesión por abrirle una gatera que una ambos pisos y le permita moverse con libertad serán la puerta de entrada al cambio interior de Raquel, una inquietante sucesión de hechos alimentados por las incipientes relaciones con una vecina anciana, un joven universitario y un misterioso artista a quien ella ha decidido alquilar el piso interior. El diario de la protagonista nos mostrará un pasado familiar traumático iluminado por los hechos presentes que la van empujando, no siempre hacia adelante.

Què se’n diu?

Premi J. M. Casero:

Premsa escrita: Ara – DiarideGirona – El Punt Avui (LluísLlort) – El Punt Avui (Isidre Grau)

TelevisióPágina 2 – Nius –Telenotícies TV3 (A peu de pàgina)

Altres ressenyesNúvol (Carla González Collantes) – Núria Juanico – Culturamas – Inés Macphreson (Anikaentrelibros)

Llança de Sant Jordi 2012: El Punt Avui

Premi de la crítica dels Escriptors Valencians 2012: 80 grams – Quadern AELC (Crítiques)